Sundhedsundersøgelse

Årligt sundhedstjek af hunde hos Nørre Jernløse Dyreklinik


Sundhedsundersøgelse af den voksne hund

Den årlige sundhedsundersøgelse af hunden er af væsentlig betydning for at opdage sygdomme, slid eller andre problemer som let overses i hverdagen. Det kan f.eks. være tandproblemer som tandsten og tandkødsbetændelse, begyndende hjertelidelser, parasitangreb eller ører- og hudproblemer.

Ved sundhedsundersøgelsen bliver hundens generelle helbred vurderet og dens kliniske tilstand undersøgt. Desuden bliver den vejet og den årlige vægtkontrol gør det muligt at opdage vægttab eller vægtforøgelse som kan være svært at erkende når man ser hunden til dagligt.

 IMG_6791.JPG

Ved sundhedsundersøgelsen gennemgås følgende punkter

-Øjne

-Ører (otoskop)

-Tænder og mundhule

-Hjerte og lunger (stetoskop) samt kredsløbet

-Hud og hårlag

-Lymfeknuder

-Lemmer, led, poter og kløer

-Mave/tarm systemet, bughulen palperes

-Kønsorganer, navle, lyske og analkirtler

 

Der bliver stillet spørgsmål om hundens almenbefindende, adfærd og evt. tidligere ordineret medicin diskuteres. Der gives råd og vejledning i korrekt foder til hunden alt efter dens alder, aktivitetsniveau, vægt og helbredstilstand samt gode råd om produkter til forebyggelse af helbredsproblemer.

 

Ved den årlige sundhedsundersøgelse vil hunden blive vaccineret mod hundesyge, parvovirus, hepatitis, parainfluenza og leptospirose. Skal hunden i pension eller bruges meget på steder hvor der er mange andre hunde vaccineres desuden mod kennelhoste.

Ved rejser til udlandet skal hunde have rabies vaccine samt pas. De specifikke regler for de enkelte lande kan ses under ”rejser med hund og kat” på fødevarestyrelsens hjemmeside.

 

 

Sundhedsundersøgelse af hvalpen

 

Mange hundeejere vælger at få tæve og hvalpene undersøgt i hvalpenes første levedage. Her undersøges hvalpen for medfødte sygdomme og alment helbred. Når hvalpen er 8 uger og klar til at flytte hjemmefra får den sin første sundhedsundersøgelse.

Sundhedsundersøgelsen af hvalpen i 8 ugers alderen laves som beskrevet ved den voksne hund med fokus på de aldersmæssige problemer. Hvalpen vaccineres ved første undersøgelse i 8 ugers alderen og igen ca. 4 uger senere ved 12 ugers alderen. Har hvalpen fået første vaccine ved opdrætter er det en god idé at få lavet en sundhedsundersøgelse som et ”handelstjek” så evt. fejl kan opdages inden man knytter sig til det nye medlem af familien.

Alle hunde skal ifølge dansk lovgivning chipmærkes når de som 8 uger flytter hjemmefra. Chipmærkning og registreringen kan ske i forbindelse med sundhedsundersøgelse og vaccinationer hvis det ikke er sket ved opdrætter.

Ved første sundhedsundersøgelse gives gode råd og vejledning om fodring, bidelegetøj m.v.

 

Sundhedsundersøgelse af den ældre hund

 

Hundens ældningsproces sker hurtigere end ved mennesker og allerede ved 7 års alderen betragtes hunden som ”senior”. Hunde af store racer ældes hurtigere og betragtes som ældre ved 5-6 års alderen. Sundhedsundersøgelsen laves som beskrevet ved den voksne hund men der bliver nu også fokuseret på aldersbetingede lidelser. Lidelse som kommer med alderen kan være hjertelidelser, nyre- eller leverproblemer, ledproblemer f.eks. begyndende slidgigt m.v.

Sundhedsundersøgelse kan suppleres med blod- og urinprøver hvor man får et overblik over hvor godt organer som f.eks. nyrer, lever og bugspytkirtel fungerer. Desuden kan sundhedsundersøgelsen ved begyndende problemer suppleres med ultralydsscanning eller røntgen.